ANPCR
Stiri
Prima pagina

Relația supermarket – fermier (și viceversa)... „nu este ceva simplu” - Aurel Tănase, președinte Prodcom


11 Noi, 21:14
Relația supermarket – fermier (și viceversa)... „nu este ceva simplu” - Aurel Tănase, președinte Prodcom  Șeful Prodcom, Aurel Tănase, este de părere că raportul de lucru cu marile magazine nu este întotdeauna ceva simplu pentru producătorii români de fructe. Din păcate, a mai adăugat el, acest sistem de lucru nu este încă reglementat în România. Cei care produc fructe vor un TVA mai mic, diminuarea birocrației și promovarea interesului pentru consumul de fructe românești.

„În primul rând sunt micii fermieri care realizează partide mici, ce nu pot face obiectul unor livrări condiționate de marile magazine. Asta (...) presupun calitate, ambalaj, răcire, toate condițiile care sunt și mai greu le îndeplinesc micii producători, precum și hățișul ăsta în care se lucrează și faptul că piața este nereglementată, că sistemul de lucru în România este nereglementat.

De asta, noi accentuăm pe reglementarea aceasta de piață care înseamnă diminuarea TVA-ului, cu sistemul ăsta de lucru mai puți birocratic, în așa fel încât să putem să răspundem interesului mare pentru consumul produselor românești. Noi avem o responsabilitate acum, prin exercițiul ăsta PNDR 2014 – 2020, să reconsiderăm plantațiile și să venim, crescând procentul, aportul fructelor în total consum și, sigur, mai sunt și o serie de probleme care țin de disfuncții”, a spus Tănase.

Una dintre aceste disfuncții chiar a fost exemplificată. Este vorba de programul „Fructe în școli”, producătorii români trebuind să trimită în școli circa 20.000 de tone de mere, câte unul pentru copil, pe o perioadă anume. Faptul că s-a întârziat foarte mult cu emiterea actului normativ (a stat la Ministerul Învățământului o lună și jumătate pentru că nu știau câți copii au dreptul să consume mărul), că s-a publicat târziu, că licitațiile Consiliilor Județene vor fi organizate și ele târziu, generează două probleme majore - copii vor primi mere după 1 ianuarie, iar aceste fructe nu vor mai veni de la români ci, începând cu 1 ianuarie 2014, vom fi importate din Polonia.

Potrivit datelor de profil, sectorul legume-fructe generează peste 6.000 de locuri de muncă, iar acest număr ar mai putea crește, în baza proiectelor de construcție a peste 300 ha de sere, de-a lungul exercițiului bugetar european 2014 – 2020. Ar urma să crească și cantitatea „trufelor”, legume românești cu gust, aromă și de o calitate superioară, a spus Aurel Tănase. Deja, Hort

„Iată cum, (...) în perioada următoare, extinzând și timpul din an, vor apărea aproape 400 de tone de legume românești care sunt cu gust, cu aromă și care sunt foarte solicitate. (...) Ieri, am avut plăcerea și bucuria să însoțesc delegația Franței să vadă serele noastre de la Pipera și, efectiv, (...) putem spune că suntem la etajul 38 de culegere, am făcut deja 400 de tone la hectar. Asta înseamnă că ne-am îndeplinit cât de cât o dorință”, a conchis Tănase.

În acest moment, Prodcom reunește asociații din cinci domenii – Legumicultură – Asociația Națională a Producătorilor de Legume în sere, solarii și câmp – Legrom, reprezentat de Cristian Rusu în calitate de președinte, Pomicultură – Asociația Producătorilor de Mere din Transilvania, reprezentată de Emil Farago în calitate de președinte, respectiv Asociația Producătorilor de Fructe din Moldova, Ciuperci – Asociația Națională a Producătorilor de Ciuperci din România – reprezentată de Eugen Băjenaru în calitate de președinte, zona de procesare și de asociere.

Principalele cerințe ale Prodcom, exprimate în conferință, sunt o mai corectă fiscalizare, reducerea TVA la 9 la sută și reglementarea pieței.

Galerie FotoPrima pagina